Två olika sätt
att behandla ådernät.

Många tror att åderbråck och ådernät är samma sak. Men i själva verket är det två olika saker. Ådernät är röda eller blåfärgade blodkärl i hudens yttersta lager. De är ofta spindelliknande och mindre än 3 mm breda. Även om de är ofarliga är de enkla att behandla. Vilket vi berättar mer om här.


Behandling

Injektionsbehandling.

Läkemedlet som vi använder heter Aethoxysklerol. Behandlingen innebär små stick i huden av en väldigt fin nål. Ibland kan man känna att det svider till lite. Antalet behandlingar beror på hur många ådernät man har och hur grova de är, vanligtvis behövs mellan 1–3 behandlingar.

YAG-laser.

YAG-laser är en hudlaser där ljuset söker sig till de röda blodkropparna i blodet. Behandlingen innebär att laserljuset behandlar kärlet från hudytan, vilket känns som en mycket snabb värmestöt i huden. Direkt efter behandlingen kan kärlen bli lite svullna och huden lite röd. Detta lägger sig oftast inom ett par dagar. Antalet behandlingar beror på hur mycket kärl man har. Vanligtvis behövs mellan 1–3 behandlingar.

YAG-laser

Symptom

Orsakerna bakom ådernät.

Det finns olika skäl till att drabbas av ådernät. Hormonförändringar, graviditet, övervikt eller åderbråck är vanliga orsaker. Om det handlar om åderbråck bör det åtgärdas först. Då blir resultatet bättre och risken för återfall blir mindre.


Mer information om ådernät

Ådernät är vanligt, ända upp till 85 % av alla människor har ådernät och det är lika vanligt hos kvinnor som hos män. Det är helt ofarligt, men upplevs av många som missprydande. Ådernät är spindelliknande eller ”sprängda” blodkärl, utvidgade i hudens yttersta lager och syns när man ligger ned och lyfter benet.


Injektionsbehandling

Aethoxysklerol är ett läkemedel som framkallar en inflammation i blodkärlet, kärlväggarna klibbar ihop och blodkärlet förstörs. Kärlet blir först rött, sedan blått och börjar blekna efter ungefär tre veckor. Behandlingen utförs av våra specialutbildade sjuksköterskor.

Injektionsbehandling innebär små stick i huden av en väldigt fin nål. Ibland kan man känna att det svider till lite. Omedelbart efter behandlingen kan man se små bulor och vara lite röd i huden där man blivit behandlad, vissa personer upplever också en lätt klåda i huden. Detta brukar lägga sig inom 1-2 dygn.

Möjliga biverkningar

Aethoxysklerol som används vid injektionen är ett läkemedel, och alla sådana kan ge biverkningar. I detta fall är de dock få. Brun missfärgning, oftast fläckvis som vanligtvis börjar blekna av efter 6-8 veckor men i sällsynta fall kvarstå i över 1 år.

Mindre vanliga:

 • Små blodkoagel som kan åtgärdas med punktion.
 • Mer utbredd kärlirritation ibland med smärta. Behandlas lokalt med receptfri Hirudoidsalva.
 • Svårläkta sår. Dessa läker men kan ta tid.

Sällsynta:

 • Allergisk reaktion
 • Nässelutslag/klåda
Efter behandlingen
 • Använd stödstrumpa dagtid i 3 dagar efter behandlingen.
 • Utsätt inte de behandlade områdena för sol 3 dagar efter behandlingen.
 • Avstå från hård fysisk träning i 3 dager efter behandlingen men promenera gärna.
 • Kärlen blir röda och irriterade och därefter blåa för att sedan börja blekna av efter ca 3 veckor.

Antalet behandlingar beror på hur mycket kärl man har och hur grova de är. Vanligtvis behövs mellan 1-3 behandlingar. Man kan inte ta bort alla ådernät men lyckas man att ta bort ca 70 % av de ådernät som behandlas anses det som ett bra resultat. Det bör gå 8 veckor mellan behandlingarna.


Behandling med YAG-laser

Yag-laser är en hudlaser där ljuset söker sig till de röda blodkropparna i blodet. Värmen från lasern får blodkärlet att ”klibba” ihop och stänga sitt flöde och kärlväggarna förstörs.

Behandlingen innebär att laserljuset behandlar kärlet från hudytan, vilket känns som en mycket snabb värmestöt i huden. Omedelbart efter behandlingen kan kärlen bli lite svullna och huden lite röd. Detta lägger sig vanligtvis inom ett par dagar.

Möjliga biverkningar
 • Det finns en liten risk för en ytlig brännskada på huden.
 • Brun missfärgning som oftast börjar blekna efter 6-8 veckor men i sällsynta fall kan kvarstå i över 1 år.
Efter behandlingen
 • Använd stödstrumpa i 3 dagar dagtid efter behandlingen.
 • Sola inte benen 4 veckor innan planerad behandling och 4 veckor efter behandlingen.
 • Avstå från hård fysisk träning i 3 dagar efter behandlingen men promenera gärna.
 • Kärlet blir rött och irriterat för att sedan sakta blekna av.

Antalet behandlingar beror på hur mycket kärl man har. Vanligtvis behövs mellan 1-3 behandlingar. Man kan inte ta bort alla ådernät men lyckas man att ta bort ca 70 % av de ådernät som behandlas anses det som ett bra resultat.

Det bör gå 8 veckor mellan behandlingarna.


 • När ser jag resultatet?

  Åderbråcken försvinner direkt. Det kan finnas förhårdnader på platsen för de gamla åderbråcken som succesivt mjuknar och försvinner efter några månader. Blåmärken kan ses direkt efter behandlingen men bleknar i regel på 3-4 veckor. De små stickhålen som görs för att kunna ta bort vissa åderbråck ser ter sig som myggbett i 2-3 månader.

  Efter 6-12 månader finns iregel inga spår kvar av vare sig åderbråcken eller de små stickhålen.

 • Att slippa åderbråck var enkelt - ”Jag brukade börja dagen med en avkopplande simtur. Mina åderbråck förändrade det. Med tilltagande värk och stumma ben bytte jag om så snabbt jag kunde och jag tänkte att: Vissa saker får man helt enkelt leva med. Det var så dumt tänkt.”