fbpx

Här samlar vi svar på de vanligaste frågorna

De vanligaste frågorna​

Det du behöver veta för att komma igång​

Vi erbjuder en kombination av lokalbedövning och sedering vid åderbråcksbehandling.

De flesta av våra patienter uppger att de inte har ont efter behandlingen, däremot kan det kännas ömt i området. Om det gör ont lindrar Alvedon & Ipren.

Nej, de flesta är på jobbet efter 2-3 dagar.

På någon av våra kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Borlänge

Vi följer regionernas taxa för ett specialistläkarbesök, vid våra respektive kliniker.

Ja, ultraljudet visar var själva orsaken till åderbråcket sitter. Dessutom får vi en bild av eventuella anatomiska variationer, som har stor betydelse för hur man behandlar. Undersökningar har visat att man sannolikt får färre återfallsåderbråck om man konsekvent gör ultraljud före operation.

Nej. Men ett gott råd är att bära stödstrumpor, speciellt under långflygningar. De lindrar och förebygger besvären. Stödstrumpor kan köpas hos oss, i sjukvårdsaffärer eller i apotek.

Det finns två typer av blodproppar i benet, den ytliga och den djupa typen.

Den ytliga typen får man i åderbråcket, man får en rodnad, ömmande knöl som kan komma plötsligt. Detta kallas även för tromboflebit. Grundinställningen är att dessa behandlas med medicinskt med salva och i vissa fall blodförtunningsmedel och inte kirurgiskt. Vid upprepade tromboflebiter kan en operation komma ifråga.

Risken att få en djup blodpropp som kan vara farlig är inte ökad hos personer med åderbråck jämfört med personer utan åderbråck.

Åderbråcken försvinner direkt. Det kan finnas förhårdnader på platsen för de gamla åderbråcken som succesivt mjuknar och försvinner efter några månader. Blåmärken kan ses direkt efter behandlingen men bleknar i regel på 3-4 veckor. De små stickhålen som görs för att kunna ta bort vissa åderbråck ser ter sig som myggbett i 2-3 månader.

Efter 6-12 månader finns iregel inga spår kvar av vare sig åderbråcken eller de små stickhålen.

Ärftliga faktorer ligger bakom nästan alla åderbråck. Man ärver antingen en benägenhet att ha försvagade venklaffar i benens ytliga vener eller en försvagning av venernas väggar. Någon relation till svaghet i hjärtats klaffar finns inte.

Åderbråck kan i ett fåtal fall bero på ovanliga anatomiska variationer i benets vener.

Många kvinnor berättar för oss att åderbråcket kom i samband med en graviditet. Oftast går åderbråcket tillbaka helt eller delvis efter förlossningen. Det är dock lika vanligt med åderbråck hos personer som aldrig är gravida t.ex i den manliga delen av befolkningen. Därför råder en viss osäkerhet i denna fråga.

Vi behandlar ofta åderbråck på blygdläppar som kommit efter graviditet och förlossning. Huvudmetoden är injektionsbehandling. Är denna typ av åderbråck kopplad till djupa smärtor i bäckenet kan en ytterligare utredning behövas.

Vårdgarantiavtal​

Venous Centre har ett vårdgarantiavtal med Region Skåne och vårdavtal med Västra Götalands Regionen gällande diagnostik och behandling av åderbråck på benen. Avtalet kan även användas av andra landsting/regioner.

Vårdgarantin innebär att du som patient har rätt att få vård hos en annan vårdgivare med kortare väntetid, om den beräknade väntetiden hos din planerade vårdgivare är längre än 3 månader.

Mer information om vårdgarantin hittar du på www.1177.se.

Privat sjukvårdsförsäkring​

Vi har samarbetsavtal med de flesta försäkringsbolag som tillhandahåller sjukvårdsförsäkringar i Norden. Kontakta ditt försäkringsbolag för information om vilka villkor som gäller för dig. Rådgivning och tidbokning sker direkt hos respektive försäkringsbolag.