Vanliga frågor

Frågor & svar

Vanliga frågor

Läs gärna igenom de vanligaste frågorna som vi får.
Finns det något annat som du undrar över är du självklart välkommen att kontakta oss.

De vanligaste frågorna

Det du behöver veta för att komma igång

Vi gör alltid våra behandlingar i en kombination av lokalbedövning och lugnande medel.

I regel räcker det att ge lugnande och smärtstillande medel i blodet (intravenöst) i kombination med lokalbedövning. Har man särskilda önskemål kan man enbart få lokalbedövning eller om man så önskar narkos.

Efter behandlingen har man sällan ont. Man kan dock ta sina Alvedontabletter regelbundet 2 st var 6:e timme under de 4 första dagarna efter behandlingen.

Efter 6 till 12 månader.

De allra flesta är borta 2-4 dagar från sina arbeten. Ca 10% arbetar redan dagen efter behandlingen.
Man skadar inte behandlingsresultatet av att jobba så tidigt som möjligt

På någon av våra kliniker i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Behandlingen av åderbråck kan se olika ut beroende på vilken typ av åderbråck man har. Den exakta prisuppgiften kan man bara få efter att våra läkare har undersökt åderbråcken såväl kliniskt som med ultraljud.

Vi följer de lokala landstingens taxa vid våra respektive kliniker för ett specialistläkarbesök inklusive en ultraljudsundersökning.

Venous Centre accepterar privata sjukvårdsförsäkringar, vi samarbetar med de flesta försäkringsbolag.

Om du har en sjukvårdsförsäkring så är det enklast om själv först kontaktar ditt försäkringsbolag. De kan ofta direkt boka in dig hos oss för undersökning via en tjänst som heter ”Boka Doktorn”. Annars kan du självklart själv boka din tid direkt hos Venous Centre. Uppge då att du har en sjukvårdsförsäkring.

Om du har en sjukvårdsförsäkring och redan varit hos oss, kan du kontakta oss eller ditt försäkringsbolag så kan vi sedan kontakta varandra för vidare handläggning.

Ja, ultraljudet visar var själva orsaken till åderbråcket sitter. Dessutom får vi en bild av eventuella anatomiska variationer, som har stor betydelse för hur man behandlar. Undersökningar har visat att man sannolikt får färre återfallsåderbråck om man konsekvent gör ultraljud före operation.

Nej. Men ett gott råd är att bära stödstrumpor, speciellt under långflygningar. De lindrar och förebygger besvären. Stödstrumpor kan köpas hos oss, i sjukvårdsaffärer eller i apotek.

Det finns två typer av blodproppar i benet, den ytliga och den djupa typen.

Den ytliga typen får man i åderbråcket, man får en rodnad, ömmande knöl som kan komma plötsligt. Detta kallas även för tromboflebit. Grundinställningen är att dessa behandlas med medicinskt med salva och i vissa fall blodförtunningsmedel och inte kirurgiskt. Vid upprepade tromboflebiter kan en operation komma ifråga.

Risken att få en djup blodpropp som kan vara farlig är inte ökad hos personer med åderbråck jämfört med personer utan åderbråck.

Åderbråcken försvinner direkt. Det kan finnas förhårdnader på platsen för de gamla åderbråcken som succesivt mjuknar och försvinner efter några månader. Blåmärken kan ses direkt efter behandlingen men bleknar i regel på 3-4 veckor. De små stickhålen som görs för att kunna ta bort vissa åderbråck ser ter sig som myggbett i 2-3 månader.

Efter 6-12 månader finns iregel inga spår kvar av vare sig åderbråcken eller de små stickhålen.

Ärftliga faktorer ligger bakom nästan alla åderbråck. Man ärver antingen en benägenhet att ha försvagade venklaffar i benens ytliga vener eller en försvagning av venernas väggar. Någon relation till svaghet i hjärtats klaffar finns inte.

Åderbråck kan i ett fåtal fall bero på ovanliga anatomiska variationer i benets vener.

Många kvinnor berättar för oss att åderbråcket kom i samband med en graviditet. Oftast går åderbråcket tillbaka helt eller delvis efter förlossningen. Det är dock lika vanligt med åderbråck hos personer som aldrig är gravida t.ex i den manliga delen av befolkningen. Därför råder en viss osäkerhet i denna fråga.

Vi behandlar ofta åderbråck på blygdläppar som kommit efter graviditet och förlossning. Huvudmetoden är då injektionsbehandling som kan utföras i lokalbedövning med lokalbedövningssalva (EMLA) i hemmet, som går att köpa receptfritt på apotek.

Är denna typ av åderbråck kopplad till djupa smärtor i bäckenet kan en ytterligare utredning behövas.

Vårdgarantiavtal

Venous Centre har ett vårdgarantiavtal med Region Skåne gällande diagnostik och behandling av åderbråck på benen. Avtalet kan åberopas av andra landsting/regioner.

Vårdgarantin innebär att du som patient har rätt att få vård hos en annan vårdgivare med kortare väntetid, om den beräknade väntetiden hos din planerade vårdgivare är längre än 3 månader.

Mer information om vårdgarantin hittar du på www.1177.se.

Privat sjukvårdsförsäkring

Vi accepterar privata sjukvårdsförsäkringar, och vi samarbetar med de flesta försäkringsbolag.

Hittar du inte det du letar efter?
Kontakta oss eller boka tid