Den bästa garantin för ett gott resultat

Snabbt, enkelt och skonsamt

På Venous Centre har vi specialiserat oss på att hjälpa dig med att bli av med dina åderbråck eller ådernät.
Den här specialiseringen är den bästa garantin för dig som patient. Det gör att vi kan lova dig hög kvalitet i alla delar av din åderbråcksbehandling. Och ett riktigt gott resultat.

1. Förundersökning

Du får först en tid för bedömning och diagnos hos en av våra läkare. Doktorn gör en klinisk bedömning och en ultraljudsundersökning av dina åderbråck och frågar dig även om dina problem.
Utifrån undersökningen får du förslag på vilken behandling som kan hjälpa dig.
Vid behandling kan vi erbjuda dig tid inom 2-6 veckor.

2. Ultraljud

Ultraljudsundersökningen talar om vilken typ av åderbråck du har samt annan information som ger förutsättningar för rätt behandling av just dina åderbråck.

Resultatet av ultraljudet ger en anatomisk karta av dina kärl och hjälper läkaren att utföra behandlingen på för dig bästa sätt.

3. Förberedelser

Dagen innan kontaktar vi dig på telefon.

När du kommer till kliniken visar en sköterska dig till ditt rum.

Här byter du om till tofflor, engångsunderbyxor och en mjuk rock. Undertröja eller T-shirt behåller du på om du så önskar

4. Behandling av åderbråck

I behandlingsrummet markerar läkaren med penna på dina ben vad ni kommit överens om att åtgärda.
Åderbråcksbehandlingen utförs med lokalbedövning och eventuell sedering. Vi har specialistsjuksköterskor som sköter sedering. Vi lägger stor vikt vid att det skall vara väl utfört och övervakat.
Behandlingen av benet/benen kan vara laserablation, injektion av skleroserande läkemedel eller borttagande av ytliga kärl där ett hål i huden görs med en nål.
Därefter lindas ditt ben och du går tillbaka till ditt rum, där vi bjuder på fika.
Innan du går hem får du muntlig och skriftlig information. Vi kontrollerar ditt bandage och att du mår allmänt bra.

Smärtorna efter behandlingen är i regel lindriga. De flesta återgår till sitt arbete inom en till tre dagar, men man kan även arbeta direkt om man finner det nödvändigt. Det påverkar inte behandlingsresultatet.

5. Tiden efter behandlingen

Vi hjälper till med att prova ut lämplig stödstrumpa i samband med behandlingen. 

Dagen efter behandlingen tar du bort förbanden och använder sedan stödstrumpor. Du kan leva som vanligt men undvika hård fysisk träning och bassängbad de första veckorna. Du ska promenera och röra på dig.

Du kommer att ha blåmärken och små blödningar under huden som blir hårda och ömma och en svag rodnad kan synas på huden. Vanligtvis försvinner detta inom 2-3 månader. Vi rekommenderar hög solskyddsfaktor (SPF 50) det första året.

Det är av största vikt att man är aktiv och rörlig direkt efter behandlingen. Det minskar riskerna för komplikationer, smärta och snabbar på läkningen.

6. Uppföljning

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har funderingar eller frågor efter din behandling!

Ungefär ett år efter laserbehandlingen får du ett erbjudande om ett uppföljningsbesök där det även ingår en undersökning med ultraljud.

Par på strand